Tiszafüredi kistérség

A kistérség a megyét 137 km hosszan átszelő Tisza folyó északkeleti partvidékén helyezkedik el. Ékessége a változatos Tisza-tó , amely a folyóból mesterségesen kialakított vízfelülettel és szigetekkel egyben az Alföld legnagyobb tava. A tó kedvelt uticélja a horgászoknak és a vízisportok szerelmeseinek.

Tiszafured

A térség védett területe többek között a Tiszafüredi Madárrezervátum és a Tiszaigari Arborétum. A kistérség északkeleti felére átnyúlnak a Hortobágy pusztái. A Világörökség részét képező kultúrtáj kitüntetett szerepet képvisel az ökoturizmusban. A Tisza-tó délkeleti partján Tiszafüred és Abádszalók idegenforgalmi központtá fejlődtek. Abádszalók a 14 km² nagyságú Attila-öböl mellett fekszik, ahol a tó legnagyobb szabad strandja található. Sokan keresik fel fürdőzésre és nyári szórakozásra a jól kiépített tópartot.

Évente számos szórakoztató és különleges kulturális programot állítanak össze az idelátogató vendégek számára. Neves népművészek alkotnak Tiszafüreden. Messze földön híres a tiszafüredi Halasnapok és az Abádszalóki Nyár rendezvénysorozat.

Tiszafured

A tó környékén lévő településeken a falusi turizmus is kezd életre kelni, az itt élők régi szokásokat és majdnem feledésbe ment tájjellegű ételeket kínálnak. Kunhegyesen már jó hagyománya van a vidéki vendégfogadásnak. E város főterén található az ország második legnagyobb református temploma.

Tiszafured Tiszafured

A termál és gyógyvízkincset Tiszafüred és Tiszaörs hasznosítja, kempingek és panziók nyújtanak csendes felüdülést.

Tiszafüred a megye legészakibb pontján, a Tisza-tó mellett fekszik. A város mellett fontos átkelőhely van a Tiszán. Vasúti és közúti csomópont. A városban több műemlék és műemlék jellegű épület, építészeti alkotás és természetvédelmi érték megtekintése kínál feledhetetlen látványt. A város belterületének északi részén található Pankotay Józsa György egykori földesúr 1820-as években épült klasszikus stílusú kúriája. Szomszédságában állt a földesúr emeletes "vörös kastélya", amelyet soha nem fejeztek be. A közelben áll az 1840 táján épült műemlék jellegű klasszicista stílusú műemlék, a volt Lipcsey Kúria, amely ma a Kiss Pál Múzeum otthona.

Tiszafüreden 1949-ben nyílt meg az ország első falumúzeuma, amely 1952-ben költözött át a Lipcsey-kúriába. A múzeum gyűjteménye régészeti, néprajzi, történeti, természettudományi anyagokat őriz. Becses darabja két eredeti Kossuth-levél. Megtalálhatók itt a tiszafüredi iparosok (fazekas, kalapos, nyerges) műhelyei, egy szatócsbolt berendezése és egy fényképész anyagai. A város központjában két templom található. A református volt Füred első temploma (XIII. századi falszakaszt találtak), amelyet többször átépítettek, ezért több stílus jegyeit viseli magán a műemlék jellegű épület. Leginkább azonban a késő barokk és a klasszicizmus jellemző rá.
Szomszédságában áll a lelkészlak. A közelben a műemlék jellegű klasszicista stílusban épült római katolikus templomot csodálhatjuk meg. Tiszafüreden az oszlopos tornácos népi klasszicista építészet több épületével találkozunk.A Malom úton álló ház - amely 1870-ben épült - múzeum lett, itt található a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház. Eredetileg fazekasműhely volt, a két generációs fazekas család élt itt. Itt kell megemlítenünk, hogy Tiszafüred egyik legismertebb, legkedveltebb agyagedény különlegessége a miskakancsó, amelynek feje csákós huszár fej, öltözete gazdag sújtásos. Tiszafüred nemcsak a fazekasságnak, hanem a bútorkészítésnek, faragásnak, festésnek is egyik központja volt. Itt működött Magyarország leghíresebb nyereggyártó műhelye, és hagyományai vannak a kosárfonásnak is. A város leghíresebb kézművese Szűcs Imre fazekasmester, a népművészet mestere. A városban még több jellegzetes épületet érdemes megtekintenünk. A volt Bika szálló eklektikus épülete ma kollégium, a Kossuth Lajos Általános Iskola pedig szecessziós hatású építmény. A Deák Ferenc teret eklektikus jellegű épületek díszítik. Itt található a Deák Ferenc díszkút, Györfy Sándor szobrászművész alkotása.

A város üdülőnegyedének közelében, a 33-as számú főúttól nyugatra, a kemping felé vezető úton találhatjuk a neobarokk jellegű, 1920-as években épített Kemény-kastélyt, amelyet korabeli bútorokkal rendeztek be. A kastély parkja védett, közel három hektár területű. A legszebb fák a bejárattól a kastélyhoz vezető utat szegélyező jegenyefák. A kastély közelében található a tiszafüredi termál-illetve gyógyfürdő. A helyi idegenforgalom egyik fő értéke az alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvízkincs. A gyógyvíz hatását fokozzák a fizikoterápiás kezelési lehetőségek. A gyógyfürdő a tiszafüredi üdülőterület része épp úgy, mint a közelében található, minden igényt kielégítő kemping is. A kempingtől 300 méterre tárul elénk Tiszafüred leglátványosabb idegenforgalmi nevezetessége a Tisza-tó. Tiszafüredet a Tisza-tó fővárosának is nevezik. A tó az érintetlen természet varázslatos szépségével, fürdőzési és vízisport lehetőségével évek óta vonzza a turistákat és a madár-, növényvilágot tanulmányozó természetbarátokat, tudósokat. A Tisza-tó horgászparadicsomnak számít, a közelben vadászni is lehet.

Tiszafüredtől nyugatra találjuk a híres Tiszafüredi Madárrezervátumot.

A védett terület a Kiskörei-víztározónak a Tiszafüred-Poroszló közötti vasútvonaltól északra eső, mintegy 2500 hektárnyi részét foglalja magában. A rezervátum nyugati felét nyáron összefüggően borítja víz, a keleti felén morotvák, kubikgödrök, mocsaras területek, valamint bozótosokkal és kisebbrészt erdővel borított szárazulatok találhatók. A rezervátum egyik legértékesebb élőhelye egy fűzerdőben kialakult vegyes gémtelep. Változó mennyiségben költ itt a bakcsó, a kis kócsag, a szürke gém és az üstökösgém, valamint egyedülálló ritkaságként fára építette fészkét a nagy kócsag. A több száz fészek még újabbakkal gyarapodott, amikor 1977-ben megtelepedett a kanalasgém és a kárókatona. 1979-ben a hazánkban csak rendszertelenül megjelenő batla is költött ezen a helyen. Később a kárókatonák elszaporodása és az erdő fokozatos pusztulása miatt erősen lecsökkent a kis kócsagok, bakcsók és üstökösgémek száma. A tározó vízén összetorlódó fauszadékon gyakran 400-500 pár dankasirály költ, s telepeikhez rendszerint küszvágó csérek is társulnak. A nyílt vizek szegélynövényzetében vöcsök-, gém-, réce- és guvatfélék fészkelnek, a nádfoltokban barna rétihéja és kis számban nyári lúd költ a sokféle nádi énekesmadár mellett. A rezervátum fokozottan védett terület, mely csak kísérővel látogatható. A madárvilágot a rezervátum szélén lévő töltésekről tekinthetik meg az érdeklődők. A rezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része. A 33-as úton elhagyva a várost, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi területek következnek. A debreceni és az egyeki út kereszteződésében várja az érkezőket a Hortobágy Nyugati Fogadóháza. A házban időszaki kiállításokat tekinthetünk meg. Továbbhaladva megérkezünk a Kaparó csárdához. Innen Nagyiván felé fordulva Kócsújfalu településrészhez érkezünk, ahol a Gyöngytanya nevű határrészen hamarosan feltűnik egy hatalmas, egyedülálló kocsányos tölgy. Törzsátmérője több, mint másfél méter. A fa védett. A közelben található a pusztakócsi mocsarakhoz tartozó Fekete rét, amelynek nádrengetege hasonló a többi hortobágyi mocsáréhoz. A városnak itt, a keleti határában fekvő mocsaras, vízenyős élőhelyek védettek. Ezek a területek a vándormadarak fészkelő és költőhelyei. Mintegy kétszáz madárfaj csaknem fele költésre érkezik ide, nyolcvanegy átvonul, mintegy húsz itt telel. Az európai jelentőségű madár-élőhelyek szigorú védelmet élveznek, csak kísérővel, korlátozottan látogathatók. Debrecen felé folytatva utunkat egy csárdamúzeumot láthatunk, amelyet a Meggyes-csárdából alakítottak ki az egykori marhahajtó országút mellett. Az eredeti berendezéssel megmaradt hortobágyi csárdát csak földúton lehet megközelíteni. Tiszafüreden a Tisza-tó, és a gyógyfürdő illetve a hozzájuk kapcsolódó létesítmények számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.
 
Táborok
Modell tábor
Fotótanfolyam
Fotó tábor
Kézműves tábor
Lovas tábor
Programok
Lovaglás, lovasoktatás
Terépiás lovaglás
Fogatozás
Rendezvények
Esküvő
Gulyás és grillparty
Nosztalgia estek

smaragd
Hitel, Biztosítás